Saturday, 13 August 2011

Ramadhan Tiba Lagi..

...Sedar xsedar sudah hampir 2 mggu kita berpuasa...sekejap jer msa blalukan.. hopefully msih blum terlambat la utk sy ucapkan slmt mnjalani ibadah puasa di bulan yg mulia ini..(dh lmer xupdated blog.. gitulah..maaf yer)..bulan penuh keberkatan kan.. bulan yg mulia ni jgk la yg byk mnguji ksabaran dan iman kita kan..

Cakap pasal puasa ni teringat zaman2 time dulu2...(meh kita flashback)...msti byk kngan kan.. kdg2 bila kita flashback msa lalu, rsa lucu pon ader.. tp dr sgala yg blalu dlu lah kita belajar sesuatu..btul x?? Dulu umur 6 tahun duk blaja kat tadika, mak ayah dah ajar puasa.. tp sekerat hari jela.. msa tu klu nmpak org jual ais krim, rsa meleleh jer air liur ni makan, lgsung xtahan dugaan..dulu2 puasa mak ayah jnji nk bg duit klu dpt pusa stgh hari pon jadilah.. tu yg best sbnrnya.. nk dpt duit raya byk..time umur 7 thun.. puasa penuh dah.. dlm hati berkira2 bper duit dpt nnti msa raya sbb puasa penuh.. hihihi.. (malu plak bile tringat.. huduh benar rupenya prngai kcik2 dlu.. tp xleh nk kata jgk.. sbb disebalik sume tu, mak ayah cuba nk memotivasikan diri kita berpuasa jer..at least xder lah liat sgt nk puasa kan)..bunga api xyah kata la.. tiap2 mlm nk main n pling syok time tu kad raya jdi plihan.. zmn skg sms,xpon fb, twitter jer..tpi yg lama tu la memori terindah..

Bila dah masuk 8 tahun ke atas, barulah faham kenapa kita berpuasa sbnarnya.. ingat ustazah ckp kat sekolah dulu..lebih kurang cm ni la..

          
".....Puasa ni bukan sekadar menahan lapar dan dahaga shja, tapi mengajar kita erti ksabaran, mulut kena ckp bnda yg elok2, xleh mengumpat, tgn tu kena pelihara tuk buat benda2 baik bkn mncuri, telinga tu dgr yg baik2 jer cam ayat2 al quran..kaki tu biarlah melangkah ke msjid bukan ke tempat2 yg xelok..kita disuruh puasa sbb bila kita puasa kita tahu mcm mner prasaan org yg ssh xmakan xminum xder duit.. bukan mcm kita senang jer nk cri makanan.. org ssh nk mkn pon xder duit.. jdi bila kita puasa kita tau mnghargai org2 yg ssh ini.. kita yg senang ni kenala byk bersedekah..10 sen pon dikira sedekah tau.. Allah syg org yg berbuat baik di bulan puasa..pahala pon byk kita dapat..ini tak, puasa sebab nk dpt duit banyak.. mane boleh cm tu.. kurang pahala nnti.. biar kita ikhlas tau.. nk dpt phala n Allah sayang tak...."  

Itu yg ustazah sy pesan dulu.. walaupun pengertian puasa tu merangkumi byk aspek yg boleh dikupas, tapi pada umur yg begitu, itu pun sudah memadai.. so start dari tu saya dan rakan2 berubah.. msing2 sibuk nk dapat pahala.. nmpak jer cikgu turun dari kereta, msing2 berlari kat cikgu tolong angkatkan beg, nk dapat pahala pnya pasal..

Bila dah belajar jauh2, berpuasa jauh dari pndangan keluarga, satu pngalaman yg baru juga.. yelah sblum ni sahur mak ayah kejut, berbuka mak ayah sediakan, tp skg sume ats diri sndiri.. xbngun sahur alamatnya lapar n lesu lah ke kelas nnti.. tp smgt lgi berpuasa sbb ada kawan2 disisi.. best jgk kan, berbuka ramai2.. bkunjung ke bazar ramadhan bersama2..Time zmn belajar ni lah pling best dalam hidup ku.. waktu ni lah, ku dan dia spend masa bersama2 berbuka puasa bersama2..tapi bukan hari2 lah, sbb dia pon blajar kat tmpat lain, tapi ksanggupan dia dtg berbuka sama tu lah, wat ku terharu.. kami mncari juadah berbuka bsama kawan2 yg lain juga.. best sgt. tp skg dah xleh mcm tu.. duk jauh2 sgt.. bebuka sndri lah jwbnya..tapi seriously zmn blaja mmg best bila bulan puasa..tibe2 tringat kat nasi air pasar Pak Tuyu, kuih muih pasar Batu 6... Makanan dari negeri Terengganu ni mmg pyah dah la nak jmpa kat negeri lain kan.. tu yg special sgt tu mknan tu.. (...hurm.. bila la nk dpt gi sna lagi ni..)

Bila masing2 dah bkerja ni, ssh dah nak bkumpul ramai2 kan.. puasa sbgai sorg pekerja ni pon mncabar jgk.. (1st time raya sbgai pkerja...huwaaaa... thun ni kena kuar duit raya la plak.. xdpt duit raya dah la..)... balik kjer naik tren, pergh... tok sah kata la.. mmg mncabar ksabaran... msing2 berebut nk naik tren smpai umah awal.. nsib baik en bos bgi blik awl bulan pose ni, klu x bebuka dlm train la jwbnya.. Lagu2 raya dah pon berkumandang sama.. msing2 sibuk mbuat persiapan kan.. Tapi harus diingat.. jgn kita melebih2 dan mbazir, utamakan bulan puasa ni dulu..(peringatan tuk diri ni jga..) ... yg dah main mercun bunga api bagai, hati2 yer... nnti org raya kat umah kamu raya atas katil hspital plak..kan haru namenya tu..Pe pon selamat menjalani ibadah puasa ya u olls... smga ramadhan kali ini memberi seribu makna buat kita semua...




Friday, 8 July 2011

..JIKA INI TAKDIRNYA..

...ingin ku luah...namun mulutku terkunci tuk berkata..
ingin ku bersuara namun lidahku kelu tuk berbicara..
ingin ku buang jauh perasaaan ini, namun hatiku berbisik berkata tidak..
ingin ku lontar sgala rasa..namun ku xtau pada siapa harus ku bicara..

biarlah hati ini berbicara sendiri..
biarlah hati ini memendam segala duka..
biarlah hati ini ku rawat sendiri
biarlah hati ini kekal begini..
kerna hati ini begitu teguh dilukai..

biarlah ku simpan rindu ini
biarlah ku simpan memori ini
biarlah jadi begini..kerna antara kita lumrahnya bukan begini..

bukan ini yg dipinta..
bukan ini yg kucita-citakan
bukan ini yg aku & dia dambakan..
bukan ini penghujung yg diharapkan..
tapi inilah takdir yg perlu diterima...
inilah suratan yg tertulis disana..

jika ini takdir yg tertulis..
jika ini phjung sgala..
smga bersinar hikmah dikemudian hari
smga bertambahnya iman kami pada yg Esa..
smga tabah dan redha kami diberkati..

kenangan yg lalu bgaikan mimpi
segala tjadi terpahat kukuh disanubari
kenangan terindah yg menghiasi hati..
walau kini dua jiwa  terpisah hati..

mgkin jodoh bukan milik kita
ditakdir tuk menyanyangi
sbgai kekasih...tetapi tidak sbg suami isteri..

hanya 1 ku pinta..
..moga dgn pengorbanan ini kita lebih kuat
dan ukhuwah terjalin tidak terputus walau sekadar teman..


Sunday, 19 June 2011

..KAU LAH SEGALANYA..

..hi alls..alhamdulillah kita masih lg diberi kesempatan untuk hidup pada hari ini..smga segala urusan kita pada hari ini bjalan dgn lancar serta dipermudahkan-NYA..Hari ni pasti ramai yg mnyambut hari bapa kan.. even smlam masa sy kluar ke SOGO..smbutan ari bapa sudah mula disambut... sni sana sales dibuat smpena hari bapa..Walaupun ada stgh pihak berkata hari2 adlah hari bapa dan ibu kan..tp pe salahnya kita smbut dgn niat yg suci kan..yg penting nawaitu kita tu..saya juga bukan lah org yg suka menyambut tarikh2 sebegini tp scara kbetulan pada tanggal 19 June org meraikan hari bapa dan kebetulan sy juga ada kisah disebalik tggal penting ini..sy tidak akan sekali2 melupakan tarikh ini tiap tahun.

..Mungkin bagi org lain 19June adlah tggal sambutan hari ayah sedunia..tp bg saya ia lebih besar maknanya dari itu..19 June 1998..pada usia sy 11 thun, mak pergi meninggalkan kami adik2 beradik dan abah buat selamanya..kami redha dgn pemergian mak dan kami sentiasa mendokan kesejahteraannya disana..Walaupun kami kehilangannya, tp kami semua xpenah melupakannya..arwah sntiasa dihati kami dan yg lebih penting kami masih ada abah yg sntiasa dsisi kami susah dan senang.. Abah mmg kuat,tatkala ada org yg mnyambut hari bapa pada tarikh itu (waktu ini sy mahupun abah xpenah tau tarikh ini adalah smbutan hari bapa)..abah khilangan isterinya..tp abah masih kuat..setitik air mata pon xmengalir dimatanya dihadapan kami semua.Kami tahu abah sedih tp abah tetap tabah dan cekal, mungkin die perlu kuat dimata anak2 pmpuannya seramai 7 org dan seorg ank lakinya yg tika itu berumur 5 thn...syukur sbb adik2 ku xbyk ragam mencari arwah mak sbb mereka sudah biasa hidup dgn abah shja smsa arwah mak terlantar selama hmpir stgh thun di hospital..mungkin adik2 ku mengerti..sy yg menolong abah mnjaga adik2 tika itu kerana kakakku yg sulong mnjga arwah mak di HKL, dan dua org kakak ku lg masih meneruskan pngajian di universiti..abah akan melawat arwah mak disana dua mggu skali..Kami bangga denganmu, abah. Org lain kata abah kuat semangat.. ye abah mmg kuat semangat..kalau x, ms kan abah dapat menguruskan ank2nya walaupun bjauhan dgn isterinya..ms ni hidup kami mmg susah sikit tapi xder la smpai kami berlapar.. klu org lain waktu itu beli kereta, beli brg mahal2.. tp abah tidak.. abah suka menabung.. dan berkat tabungannya itulah kami dibesarkan.. sy pon masih nak blajar dari abah mcm mner dia uruskan kewangan keluarga pdahal abah hanyalah peneroka biasa..tapi itulah abah kami..

    Sy dan adik beradik yg lain sgt beruntung kerana mempunyai ayah seperti abah..Abah membesarkan kami dgn titik peluhnya sendiri sbg sorg peneroka. Dulu ramai kwn2 kata abah sorg yg garang dan kerana itu rmai kawan2 ku takut hendak datang kerumahku.. abah bukan garang tapi die tegas dalam hidupnya.. abah melatih kami hidup susah dan bersederhana dan bukannya bermewah mewahan..dia mahu ank2nya sedar bahawa hidup ini bukan seperti cerita dalam tv yg semuanya nmpak indah dan gembira.. dia mahu kami belajar apa itu penah lelah, apa itu susahnya mencari rezeki dan mendapatkan sesuatu.. dia mahu kami belajar menghargai apa yg ada dan berusaha utk mencapai impian dengan usaha sendiri. Dalam soal pelajaran abah lagilah tegas..abah pntingkan kejayaan ank2 dlm pelajaran.. dulu kalau dpat keputusan teruk, takutnya nak tunjuk buku rekod kat abah..dulu sy ni suka menjawab jgk.. bila abah tanya nape xdpt A.. sy jwb soalan susah, rmai dpt C dan D..(sy dpt B).. Tapi abah lain, dia akan jwab mcm ni " org lain abah xkira, yg penting kamu tu..klu org terkandas, kamu pon nak terkandas (fail)? Cuba bukak mata tgk org kat sekolah yg bagus2 tu, npe diorg boleh buat..soalan sama jg..klu org boleh buat, kamu mesti boleh buat juga...jgn diikutkan org sgt..org lain nnti besar xpe la, mak ayah diorg banyak harta nak bagi.. kamu nnti mcm mner..nak jadi apa.. abah bukan ada harta nak bagi.."(ambik kau kan dah kna ceramah..)...abah xder la rotan tp abah tegur dgn caranya sahaja.. klu nak kna rotan buatlah benda yang abah xsuka cntohnya buat bising tergelak2 xder faedah time dia tgk tv.. mmg Abah pantang time die tgk tv kami wat bising..hehehe...Macam2 lagilah cara abah mendidik sy dan adik beradik yg lain..Sy pasti kamu juga dibesarkan dgn cara yg hampir sama kan... mana ada ayah yg nak melihat anaknya tidak berjaya kan..


...Kini, hmpir 15 thn abah membesarkan kami..alhamdulillah anak2 nya membesar dengan baik..abah juga sudah pnya 3 menantu dan 4 cucu.. sy juga bru tamat pengajian dan mula bekerja..adik2ku juga sudah membesar..bukan lg bdk2 hingusan sprti 15 thn lepas..abah kini ku kira boleh tersenyum gembira..abah yg dulu hanya naik motor kini sudah berkereta tnpa sbrg hutang..sdgkan org lain yg berkereta sblummya msih brhutang..,bercuti2 dgn ank2 dan menantunya dimana2 yg disukainya dan paling penting melihat anak2nya berjaya..abah juga xtegas seperti dulu dah, mgkin faktor usia.. tp kami gembira kerana abah disisi kami sepanjang hidup ini.. dan sy baru tahu yg slama ini abah xpenah lupakan arwah mak walaupon kami ada mak yg baru.. tiap thn slpas smbhyg raya abah akan blik sedikit lmbt sbb di masjid ada tahlil tuk org yg sudah pergi..dan rupanya2 tiap tahun abah mengupah sebuah madrasah pondok di kedah untuk khatam al-quran arwah mak. abah mmg begitu.. dia xkan memberitahu shhga ank2nya menyedarinya..hggakan skg kami sudah bekerja, dia xpnah meminta bahkan abah pula yg bertnya ada duit ke tidak..kalau kami bg duit abah akan jwb begini pula.."abah ada jer duit..nak wat per duit banyak2.. simpanla.."sudahnya kami bg duit pada mak atau adik2 supaya guna untuk sekolah xpyh susahkan abah.. dan duit tu kdg2 kami simpan belikan abah baju atau kumpul bawak abah pegi bercuti ramai2..=)

Inilah kisahku disebalik smbutan hari bapa 19June... di kesempatan ini ku ingin mengucapkan selamat hari bapa buat abah yg kami sayang...abah adalah abah terhebat di mata kami..kami sayang abah selamanya dan kami anak2 memohon maaf andai kami ada berbuat salah padamu..dan semoga roh arwah mak dicucuri rahmat disana... KAMI BANGGA MENJADI ANAK-ANAKMU, EN SANI JOHARI.



         TO THE WORLD.. YOU ARE NOBODY
         TO THE OTHERS..YOU ONLY LIKES THE OTHERS..
         BUT TO ME..
    YOU ARE SOMEBODY.. YOU ARE THE GREAT FATHER..
WITHOUT YOU, I WAS NOBODY..
            WITHOUT YOU..MY LIFE WILL NOT BE HAPPY..
COZ... YOU ARE MY WORLD.. YOU ARE MY EVERYTHING..

LOTS OF LUVE FOR YOU ABAH...THANKS 4 BEING MY ABAH =)























Friday, 10 June 2011

..4 ARI..4 TEKSI..4 CERITA...

...Last week aku byk gi kejer naik teksi dr kl sentral...4 ari kjer means that 4 ari jgk la aku naik teksi yg berbeza2.. (ptutnya 5 ari tp ku mc shari...hehee)..kwn2 kt opis sume ckp che ni kaya (kaya ke kayap..haha..but pe yg kuar dr mulut tu 1 doa gak kan..amin..moga2 kata2 kalian dmakbulkan) coz ari2 naik teksi even my sis pon bsng gak ar..KL SENTRAL-CHANGKAT RJ CHULAN =RM13..klu naik teksi meter ni ngan jln jem pg2 cmfirm2 che kna bayo lebih lg..

K..back to the story..che naik teksi coz dh lmbt nk ker opis sbnrnya bkn big boss...kuli jer..biarla org nk kata pe pon kan. But for me, ia sgt2 bguna..pngalaman yg che rsa bgus la.1st day driver cina..uncle ni masam jer muka..tkut che tgk..bwk teksi mak aii cm nk gi race kete..jln sesak2 ni pon buleh lg die cilok sni sna..geram rasa..pening kepala che ble smpai opis..bad mood 1 ari..

Ari kedua..dpt driver india..uncle ni nice..soft spoken..dr che masuk teksi die dh mula nk sembang..ok la..dlu che ingat driver teksi ni org biasa2 cm che gak..uncle ni bru che prasan cra pmakaian die sgt3 kemas..pnampilan cm org gi ofis..ble dah sembang lama...bru la che tau die sbnrnya bekas manager kat 1 foreign company yg dh dipaksa rela berenti sbb comp tu nk tutup dah..uncle ni byk kongsi pngalamn kjer die dlu..kbetulan sma bidang ngan per che kejer skg..ckp2 jgk tp uncle ni still fokus dgn pmanduannya..dan che smpai opis dgn slamtnya dan ati sng gler xmcm 1st day

p/s: che xleh luper this uncle puji che pkai bju kurung n  pesan kat che spya buat kjer dgn jujur n jdilah diri sndri jgn terikut2 stail org bndr ni coz die ckp kjer area bukit bntang n rja chulan ni byk foreigner n sume blumba2 nk bfesyen jdi seksi..thank uncle..even uncle ni bkn muslim tp msih smpat bpesan cm tu..pd che yg xsmpai 20 minit die knal..alhamdulillah...tp org kiter ader ker nk pesan cm tu lg agknya tmbh2 xknl rapat??


Ari ketiga..driver melayu lak...muka senyum manis lg la..tp ble tsgkut jer jln jem...die naik angin..ketuk2 stereng kete yg xbsalah tu la..mengeluh n marah2 org depan lembab la..xpndai bwk kete la..ish...malu che tgk prangai die..org lain pon nk cpt smpai gak tp xder la emotional cm tu..ker che yg slah sbb naik teksi die pg2 ni gi area yg smmgnya jem???...huh...che duk diam jer pndg luar teksi..klu uncle smlm steady jer bwk xder nk marah2 ni..ni pak cik lain lak cter nyer..siap leh tnya klu trunkan kat sni jer xleh ker..gler..che byr tuk ker opis bkn msjid jamek pakcik oii..jauh tu nk jln..che ckp kt die mner leh cm tu pak cik..sy byr bkn nk benti kt msjid jamek..die ckp lak..ni pkai meter lebih dh dr awak byar...HAHAHA...THATS THE POINT..ckp jer la pak cik nk sy byr lebihkan..sbnrnya per yg che byr tu lebih dh dr sptutnya..org opis che naik teksi meter dr SSM sblh kl sntral pon bru jer 6 ringgit lebih..so che pon diam mbatukan dri..die pon xleh wat per coz che naik teksi gna kupon bkn meter..klu die trunkan che kt stu che leh wat aduan..dlm marah2 ni che smpat hafal lg no teksi tu..budi bhasa hilang dh agknya pak cik ni..seb baik la che muda dr die..klu x rsa nk tengking jer..pe pon time kasih la pak cik antar jgk walau sy tau pak cik sbnrnya tepksa..


Tp sume uncle2 n pak cik ni xleh lawan pak cik teksi ari keempat ni..pak cik ari ke4 ni melayu...sgt3x alim..pmakaian die kmas ..bju die puteh bersih sgt3x..yg wat che kagum..pak cik dh tua..die pkai serban..rmbut,misai n jambang die sume puteh..tp muka die ttp manis tersenyum..lgkah msuk jer teksi die..masyaAllah...wanginyer bau..teksi bersih jer tjga..mmgrsa lain la che naik teksi die..pastu pak cik ni bkak radio pe ntah che xsure tp radio mcm IKIM rsanya..alunan nasyid dan ayat quran yg dibaca merdu n lunak jer..sedap la halwa telinga ni mndengarnya..mmg che rsa tenang sgt2..xpnh rsa tenang cm ni..even pak cik ni xbckp tp muka die yg manis n snyuman yg sntiasa terukir di bibir tu..msti wat sper2 jer tenang n senang..die drive pon ok jer ...tup2 dh smpai rupanya..smpai opis muka pon ceria jer n terbau2 lg haruman dlm teksi tu..che rsa btuah sgt2 dpt naik teksi tu..pndapat che rasa pak cik ni der cra tsndri tuk mnegur dan berdakwah pda org..sumenyer mlalui siaran radio islamik ni bknnya dihidangkan pnumpang dgn lagu2 yg mlalaikan dan membingitkan telinga..

...tamat suda kisah teksi ni...bukan niat dihati nk bmegah2 sbb naik teksi gi opis ari2..tp skdar bkongsi pngalman..kerana dr pngalaman dan pmerhatian tu la kt dpt sesuatu yg bharga...tul tak..pe pon trima kasih pada sume uncle n pak cik2 ni sbb hntr sy dgn slamt ke tmpt kjer..hopefully dpt jmper pak cik teksi ke4 tu lg...ketenangan yg ssh dinikmati tp sy dpt hanya dgn naik teksi itu...slama ni xtenang ker???..actually last week sy ade byk prob tp sbb naik teksi tu..sy rsa tenang sgt3x dan tersenyum smpai blik umah...=)

Saturday, 21 May 2011

...langKah pERTAma..nMpak mudah Sbnrnya Susah

...Baru seminggu teratak ini dibina..sume ni atas tnjuk ajar abg ipar ku yg suka layan blog. Sblum ni slalu blogwalking blog2 org jer..xpnah terlintas nk der blog sndri.Tapi sbb boring jer xder ape nak dibuat..(slalu layan fb jer)..and tber2 org offer nak ajar wat blog..pe lg pucuk dicita ulam mendatang..


Slalu ku tulis note je kat fb xpon mluahkan rasa dlm diary..tp pas slalu sgt blogwalking aku rsa cm tetarik sma nk mengetuk jari ku ats papan kekunci ni..slalunya ku slalu singgah di blog2 yg menarik phatian ku dgn entry2 yg smemangnya MARVELOUS la bg ku..tmbh lak der backgroung music and background yg menarik..berjam2 jgk la ku singgah bca entry..slalu nya entry2 yg marvelous ni ku jmpa bila kwn2 kat fb post link ke blog2 yg mnarik..




Mula2 wat ingat cm nk wat fb..rupanya pyah jgk kan..byk kali jgk la ku cuba add gadget2 yg dioffer...mcm2 jgk la kuar...tp xper...nama pon bru nk belajar wat blog.. Ku ingatkan dri ni 1 jer..KESILAPAN MRUPAKAN GURU TERBAIK KITA..no body is perfect right.it just the 1st step for the next successful step in future..(broken english tul driku ni)..hehehe..




Now still lg try to upgrade my blog..follower pon bru bper org jer..tp xper.. asl ader yg singgah menbaca ckupla...xfollow pon xper..itu hak individu kan.."blog bkn tmpat untuk kita mnnjukkan bper rmai follower kita tp bgku blog adalah tmpat untuk msing2 bkongsi idea dgn pnulisan2 bguna..dan sesungguhnya kita rsa dihargai jika pnulisan itu dibaca org lain.."..ITU lah pndapat rkn2 ku di fb bila ku nak wat blog dan ader jgk yg sudi bg idea kat driku mcm mner nk wat itu dan ini....trima kasih yer kwan2..


      buah cempedak diluar pagar
           ambil galah tolong tunjukkan
   saya budak baru belajar...klu salah tlong ajar2kan..

Friday, 20 May 2011

~BILA BICARA...

Bila berbicara..
kata2 yg kluar dr mulut biarla wangi dan harum
bknnya berbau busuk dan kotor

Bila berbicara
biarla kita berhati-hati sblum menuturkan kata2
biarla kita berbahasa bknnya berbahas kata2 nista
bukannya kita melemparkan kata2 dusta

kerana bila berbicara
mgkin ada hati yg terluka
mgkin ada jiwa yg terhiris
mungkin ada yg  tertusuk di kalbu
mungkin ada yg menyentap jiwa dan raga

Jika tangan terhiris pisau
Jika kaki terpijak duri sembilu
Ia msih dpt diubat
Ia msih dpt dibalut smula
Ia msih boleh pulih semula
Parut yg tggal akan pudar
Parut yg tggal akan hilang seiring dgn masa yg bjalan

Tapi bila berbicara
kata-kata itu lebih tajam dr sebilah pedang
biarpun sejuta maaf dipohon
biarpun segunung penyesalan bersarang dihati
ia xdapat membalut luka yg ada
parut itu akan tetap ada
parut itu akan sntiasa diingati spnjg ms..

dengan itu.. bila berbicara
biarlah bijak menutur kata2
biarlah bfikir sblum menuturkannya
jgnlah bercerita perkara aib
jgnlah leka untuk terus mengumpat dan mengata
kerana bicara itu hanya sia-sia
kerana bicara yg sedemikian rupa bisa mjadi dosa

bukankah lebih elok kita berbahasa dlm berbicara
bukankah lebih elok berbicara hal yg bmanfaat buat smua
bukankah lebih manis berbicara pkara yg enak dipendengaran
yg baunya wangi dan mndamaikan seisi alam..

bukankah mulut itu anugerah dr tuhan
yg dipinjamkan buat kita hambanya yg kerdil ini
yg harus kita jga dan hargai
yg harus kita guna dengan sebaik mgkin
bukankah lebih elok mulut itu mengalunkan zikir
bukankah lebih elok mulut itu mengalunkan ayat2 suci
bukankah lebih elok mulut itu berbicara soal agama
yg bukan shja bmanfaat tp mndapat pahala juga

Terlajak perahu boleh diundur
terlajak kata mhupun bicara buruk padahnya
biarlah kita mjadi mnusia yg tahu berbudi dan tahu berbahasa
bukankah berbahasa itu budaya kita org malaysia
bukankah ia pnunjuk budi pekerti mulia
berhentilah dr mengata
berhentilah dr mngumpat juga mjaja aib
berhentilah dr mlontar kata2 keji dan hina
berhentilah dr meluah kata2 kotor dan sia2
jauhilah dr dusta dan kata2 nista

mungkin dgn berbicara hal yg baik
ada yg dpt manfaatnya
ada yg senang mndengarnya
ada yg terhidu bau wanginya
marilah mengejar pahala
elaklah dr menambah dosa ;)

Thursday, 19 May 2011

..PenanTian TerINdah...

..detik waktu terus berjalan
siang berganti malam
   hari silih berganti
tapi diriku masih begini
  aku disini msih menanti


mudah untuk diucapkan
tp perit tuk di luahkan..
  hnya sabar pengubat jiwa..


saban menghitung hari
 aku sndri tidak pasti
bisakah nnti aku miliki
 kerna ketidak cukupan tgnku mengggapai..
atau ku tersungkur sblum smpai..


tika hening waktu
 dalam gelap kegelapan malam
tika yg lain lena diulit mimpi
aku masih berteleku disini
memanjatkan doa pada-ILAHI


moga penantian ini disulam kegembiraan
 moga derita ini sirna dek kbahagiaan
moga sabar mengindahkan kehidupan 
moga terikat satu ikatan..


..pintaku hanyalah satu..
saat cinta bertasbih...tika akad terlaksana tika jnji terpateri..
aku sah mnjadi milikmu..bergelar isteri ...