Friday, 10 June 2011

..4 ARI..4 TEKSI..4 CERITA...

...Last week aku byk gi kejer naik teksi dr kl sentral...4 ari kjer means that 4 ari jgk la aku naik teksi yg berbeza2.. (ptutnya 5 ari tp ku mc shari...hehee)..kwn2 kt opis sume ckp che ni kaya (kaya ke kayap..haha..but pe yg kuar dr mulut tu 1 doa gak kan..amin..moga2 kata2 kalian dmakbulkan) coz ari2 naik teksi even my sis pon bsng gak ar..KL SENTRAL-CHANGKAT RJ CHULAN =RM13..klu naik teksi meter ni ngan jln jem pg2 cmfirm2 che kna bayo lebih lg..

K..back to the story..che naik teksi coz dh lmbt nk ker opis sbnrnya bkn big boss...kuli jer..biarla org nk kata pe pon kan. But for me, ia sgt2 bguna..pngalaman yg che rsa bgus la.1st day driver cina..uncle ni masam jer muka..tkut che tgk..bwk teksi mak aii cm nk gi race kete..jln sesak2 ni pon buleh lg die cilok sni sna..geram rasa..pening kepala che ble smpai opis..bad mood 1 ari..

Ari kedua..dpt driver india..uncle ni nice..soft spoken..dr che masuk teksi die dh mula nk sembang..ok la..dlu che ingat driver teksi ni org biasa2 cm che gak..uncle ni bru che prasan cra pmakaian die sgt3 kemas..pnampilan cm org gi ofis..ble dah sembang lama...bru la che tau die sbnrnya bekas manager kat 1 foreign company yg dh dipaksa rela berenti sbb comp tu nk tutup dah..uncle ni byk kongsi pngalamn kjer die dlu..kbetulan sma bidang ngan per che kejer skg..ckp2 jgk tp uncle ni still fokus dgn pmanduannya..dan che smpai opis dgn slamtnya dan ati sng gler xmcm 1st day

p/s: che xleh luper this uncle puji che pkai bju kurung n  pesan kat che spya buat kjer dgn jujur n jdilah diri sndri jgn terikut2 stail org bndr ni coz die ckp kjer area bukit bntang n rja chulan ni byk foreigner n sume blumba2 nk bfesyen jdi seksi..thank uncle..even uncle ni bkn muslim tp msih smpat bpesan cm tu..pd che yg xsmpai 20 minit die knal..alhamdulillah...tp org kiter ader ker nk pesan cm tu lg agknya tmbh2 xknl rapat??


Ari ketiga..driver melayu lak...muka senyum manis lg la..tp ble tsgkut jer jln jem...die naik angin..ketuk2 stereng kete yg xbsalah tu la..mengeluh n marah2 org depan lembab la..xpndai bwk kete la..ish...malu che tgk prangai die..org lain pon nk cpt smpai gak tp xder la emotional cm tu..ker che yg slah sbb naik teksi die pg2 ni gi area yg smmgnya jem???...huh...che duk diam jer pndg luar teksi..klu uncle smlm steady jer bwk xder nk marah2 ni..ni pak cik lain lak cter nyer..siap leh tnya klu trunkan kat sni jer xleh ker..gler..che byr tuk ker opis bkn msjid jamek pakcik oii..jauh tu nk jln..che ckp kt die mner leh cm tu pak cik..sy byr bkn nk benti kt msjid jamek..die ckp lak..ni pkai meter lebih dh dr awak byar...HAHAHA...THATS THE POINT..ckp jer la pak cik nk sy byr lebihkan..sbnrnya per yg che byr tu lebih dh dr sptutnya..org opis che naik teksi meter dr SSM sblh kl sntral pon bru jer 6 ringgit lebih..so che pon diam mbatukan dri..die pon xleh wat per coz che naik teksi gna kupon bkn meter..klu die trunkan che kt stu che leh wat aduan..dlm marah2 ni che smpat hafal lg no teksi tu..budi bhasa hilang dh agknya pak cik ni..seb baik la che muda dr die..klu x rsa nk tengking jer..pe pon time kasih la pak cik antar jgk walau sy tau pak cik sbnrnya tepksa..


Tp sume uncle2 n pak cik ni xleh lawan pak cik teksi ari keempat ni..pak cik ari ke4 ni melayu...sgt3x alim..pmakaian die kmas ..bju die puteh bersih sgt3x..yg wat che kagum..pak cik dh tua..die pkai serban..rmbut,misai n jambang die sume puteh..tp muka die ttp manis tersenyum..lgkah msuk jer teksi die..masyaAllah...wanginyer bau..teksi bersih jer tjga..mmgrsa lain la che naik teksi die..pastu pak cik ni bkak radio pe ntah che xsure tp radio mcm IKIM rsanya..alunan nasyid dan ayat quran yg dibaca merdu n lunak jer..sedap la halwa telinga ni mndengarnya..mmg che rsa tenang sgt2..xpnh rsa tenang cm ni..even pak cik ni xbckp tp muka die yg manis n snyuman yg sntiasa terukir di bibir tu..msti wat sper2 jer tenang n senang..die drive pon ok jer ...tup2 dh smpai rupanya..smpai opis muka pon ceria jer n terbau2 lg haruman dlm teksi tu..che rsa btuah sgt2 dpt naik teksi tu..pndapat che rasa pak cik ni der cra tsndri tuk mnegur dan berdakwah pda org..sumenyer mlalui siaran radio islamik ni bknnya dihidangkan pnumpang dgn lagu2 yg mlalaikan dan membingitkan telinga..

...tamat suda kisah teksi ni...bukan niat dihati nk bmegah2 sbb naik teksi gi opis ari2..tp skdar bkongsi pngalman..kerana dr pngalaman dan pmerhatian tu la kt dpt sesuatu yg bharga...tul tak..pe pon trima kasih pada sume uncle n pak cik2 ni sbb hntr sy dgn slamt ke tmpt kjer..hopefully dpt jmper pak cik teksi ke4 tu lg...ketenangan yg ssh dinikmati tp sy dpt hanya dgn naik teksi itu...slama ni xtenang ker???..actually last week sy ade byk prob tp sbb naik teksi tu..sy rsa tenang sgt3x dan tersenyum smpai blik umah...=)

No comments:

Post a Comment